Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Actueel Nieuws Nieuwsberichten

Verbeterd rekencluster Hábrók eind maart 2023 in productie

13 februari 2023

De afgelopen maanden is hard gewerkt aan de opbouw van Hábrók, het nieuwe HPC-rekencluster van de RUG en de vervanger van het huidige Peregrine-cluster. Hábrók zal eind maart in gebruik genomen worden.

In de tussentijd draait het huidige Peregrine-cluster gewoon door. Momenteel ligt de focus op de migratie van alle gebruikersdata, zodat de overgang van Peregrine naar Hábrók straks voor alle gebruikers zo geruisloos mogelijk verloopt.

Extra rekenkracht en veiligheid voor onderzoekers

Hábrók is geplaatst in het nieuwe Coenraad Bron Center en biedt wetenschappers en onderzoeksgroepen de mogelijkheid om grootschalige berekeningen uit te voeren op een centraal beheerd rekencluster. Dat betekent dat alle rekenwerkzaamheden geconcentreerd zijn op één beveiligde plek binnen de universiteit. Met de nieuwste hardware biedt het Hábrók-cluster meer rekenkracht en opslagcapaciteit dan zijn voorganger. Door het onderbrengen van Hábrók in een HPC-cloud, kan het cluster snel uitgebreid worden en kunnen fysieke rekennodes naar behoefte eenvoudig omgebouwd worden tot machines voor virtuele workloads.

Meer weten?

Meer (technische) specificaties en informatie over het gebruik van het rekencluster vind je op de webpagina van High Performance Computing. Of kijk in Iris, het portaal met informatie over de universitaire IT-diensten (inloggen noddzakelijk). Hier vind je ook informatie over het aanvragen van toegang tot het rekencluster.

Laatst gewijzigd:16 februari 2023 12:44
View this page in: English

Meer nieuws

  • 24 mei 2024

    Lustrum 410 in beeld

    Lustrum 410 in beeld: Een fotoverslag van het lustrum 2024

  • 21 mei 2024

    Uitslag universitaire verkiezingen 2024

    De stemmen zijn geteld en de uitslag van de universitaire verkiezingen is binnen!

  • 13 mei 2024

    Moleculen stilzetten

    In zijn laboratorium bouwt natuurkundige Steven Hoekstra aan een opstelling die bestaat uit twee delen: een apparaat dat moleculen van barium-fluoride maakt, en een ander apparaat dat deze moleculen bijna stilzet om ze te kunnen onderzoeken.